Menu Zavrieť

Finančná gramotnosť na ISCED1

Milí rodičia, mnohí z Vás ste si určite všimli, že naše deti nevedia narábať s ťažko zarobenými peniazmi a nechápu, prečo nemôžu mať všetko. Neuvedomujú si hodnotu tovarov, služieb, ani samotnú hodnotu peňazí. V mesiaci február v našej škole spúšťame novú aktivitu, kde si deti zábavnou formou osvoja zručnosti finančnej gramotnosti. Budeme sa snažiť, aby pochopili základné princípy sporenia a míňania peňazí. V rámci tejto aktivity budeme v priestoroch A pavilónu prevádzkovať tzv. „detskú záložňu s hračkami“. Deti do nej môžu nosiť svoje nepotrebné hračky, s ktorými sa už prestali hrať. Tie im tím výkupcov ohodnotí a vykúpi. Hračky samozrejme musia byť čisté, nepoškodené a v kompletnom stave. Výkupná cena bude maximálne polovičná z pôvodnej nákupnej ceny. Za hračky v záložni naše deti dostanú „hracie bankovky a mince“, ktoré budú v rovnakých nominálnych hodnotách ako tie skutočné. Taktiež si deti budú môcť zarobiť za dobrovoľnú prácu v službách pre zákazníkov alebo za dobré známky, ktoré získajú v danom mesiaci a tie následne zameniť v zmenárni. Na tieto peniaze si musia dávať pozor, prepočítavať, sporiť, plánovať, dokonca si ich môžu uložiť v banke s výhodným úročením, aby si nakoniec sami mohli kúpiť hračku z hračkástva, ktorá sa im zapáči. Zo „záložne hračiek“ sa neskôr stane „obchod s hračkami“.😊 Takto sa hravou formou naučia narábať s financiami.
Aktivita je samozrejme dobrovoľná, no budeme veľmi radi, keď sa do nej zapojí čo najväčší počet detí.
Už teraz sa tešíme na Vaše príspevky. Doma tak pretriedite to, čo Vám iba zapadá prachom a u nás v škole tak našim deťom otvoríme nové obzory vo finančnom svete.
Pomocou tejto hry deťom pomôžeme uvedomiť si, že peňazí máme vždy obmedzené množstvo, a preto sa musíme správne rozhodnúť, čo si za ne kúpime.
Sme zvedaví ako náš pilotný projekt dopadne. 😉

Viac foto TU