Menu Zavrieť

Literárno-historická exkurzia Tajov

Dňa 20. septembra som sa spolu so žiakmi 7.B, 7.C, 8.A, 8.D zúčastnil exkurzie do Tajova a Banskej Bystrice zo slovenského jazyka ale… to už trochu predbiehame.

Na hodinách literatúry som prvýkrát počul meno Jozef Gregor Tajovský, spisovateľ, dramatik a realista. A táto exkurzia bola určená na získavanie nových informácii o ňom.

Najskôr sme boli v pamätnom dome Jozefa Gregora Tajovského v Tajove. Dozvedel som sa, že prežil skoro celé detstvo so svojimi starými rodičmi, musel narukovať do rakúsko-uhorskej armády počas 1. svetovej vojny, písal najčastejšie poviedky o smutných témach.

Ďalšia destinácia bola Banská Bystrica, v ktorej sme išli do Štátnej vedeckej knižnice. Tam som sa dozvedel o významných slovenských spisovateľkách, feministkách – Hane Gregorovej, jej dcére Dagmar Gregorovej, Elene Maróthy-Šoltésovej, Terézii Vansovej.

Pomocou aktivity Kto som? sme sa zahrali na detektívov a pátrali v historických dokumentoch. Dozvedeli sme sa mnohé zaujímavosti o ich živote a práci. Mňa napr. zaujala informácia, že bojovníčku za rovnoprávnosť žien, Hanu Gregorovú, prezývali Mudrc.

Exkurzie sú výbornou formou na získanie nových vedomostí zábavným spôsobom.

Jakub Forgáč, 7.C